Kumihimo – japanske fletter

Kumihimo er en japansk fletteteknikk. På japansk betyr det «samlede tråder» og brukes til å lage belter, armbånd, nøkkelringer og mye mye annet. Jeg kom tilfeldigvis over det for en god del år siden da jeg startet med perlebroderi og skulle storbestille fra en amerikansk leverandør av perler.
Det aller første jeg lagde var en testtråd som ikke hadde noen spesifikk mening, jeg skulle bare prøve det. Men kattene simpelthen elsket å stikke av med den da jeg var ferdig så jeg festet det til en katteleke og det har vært favorittleken siden.

Perler er også noe man kan introdusere til kumihimo og det er massevis av bøker og veiledninger på internett man kan benytte seg av for å lære dette.
Det første du behøver er en disk. Du kan kjøpe dette flere steder, selvsagt på ebay, men du kan også klippe en ut fra papp. Det andre jeg også vil anbefale er «bobbins». De hjelper deg med å holde styr på trådene (og perlene) slik at de ikke knyter seg i hverandre. Du man bruke vanlig «floss bobbin» som en kjapp løsning skulle du ikke ha noe annet for hånden, men jeg foretrekker «Bob-Eez». Den er laget av plastikk og kan brettes slik at den holder tråden godt nok på plass til at det er orden i systemet og du behøver ikke å jobbe alltfor hardt for å holde den på plass.Akkurat idag er jeg igang med å flette halskjede til Marius. Han liker nemlig å gå med gifteringen rundt halsen men snoren han har er simpelthen for sliten og har vridd seg merkelig, så dermed bruker jeg kumihimo for å få laget en ny som vil se bedre ut og forhåpentligvis ikke vri seg på samme måte. Jeg har laget den ene halvdelen allerede, nå mangler bare den andre halvdelen og metallringene som skal holde selve ringen på plass.


Og siden det er så smått ettersom jeg brukte 3-tråds DMC garn så sliter kamera med å fokusere ordentlig)

Jeg prøvde å bruke en teknikk som gjør at fletten avsluttes med en metalltråd som lager en ring som vi kan hekte smykkelåsen på, men merker at dette er noe jeg må øve mer på før det blir ordentlig pent. Heldigvis er det minimalt med folk som har planer om å glo i nakken på en mann på 1.86m for å studere det nøye.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post comment